kolmapäev, august 24, 2005

Sõnakuulmatud naised

K: Mida teha, kui naine ei kuula sõna?
V: Loe koraani, mees - 4. suura 34. salm: "Mehed on naiste kaitsjad ja hoidjad, sest Allah on andnud ühele rohkem (jõudu) kui teisele ja nad peavad neid ülal oma vahenditest. Sestap, õiglane naine on andunult sõnakuulelik ja valvab (abikaasa) äraolekul, mida Allah talle on andnud valvata. Ja neid naisi, kes tunduvad sulle ebalojaalsed ja halvasti käituvad, noomi (esiteks) ja (siis) keeldu nendega voodit jagamast ja (kui miski ei aita) peksa neid (õrnasti) aga kui nad pöörduvad tagasi sõnakuulelikkusele, ära otsi nendega tüli."

Psühhiaatrid räägivad, et on inimesi, kellele väike peks mõjub tervendavalt. (Vt. pildil enne ja pärast). Vaidlus sõnakuulmatute naiste peksmise teemal on osa islamivastasest kampaaniast. Kui Lääne teadlased julgeksid tunnistada sõnakuulmatute naiste peksmise vajadust, saaks see suure toetuse inimeste seas, kes praegu islamit kritiseerivad. Üle kogu maailma rajataks treeningusaale, kus mehed saaksid õppida oma naisi korralikult peksma, kirjutab Al-Watan.

Pühakirja tõlgendus vastavalt minu arusaamale siinsetest oludest:
Korralikus saudi perekonnas teeb süüa, peseb pesu, triigib, koristab ja toob külmkapist alkoholivaba õlut indoneesia toatüdruk, kott peas. Tema saab samuti regulaarselt peksu ja muud aga see on juba teine teema. Sõnakuulmatu naine on selline, kes keeldub seksist mehega, kes on ta endale kalli raha eest ostnud ja peab teda ülal.
Voodi jagamisest keeldumine tähendab seda, et magada tuleb mõne teise naisega. Allahile on see meelepärane ja ta kingib mehele poja. Kui on noor pere ja naisi veel vähe, siis toatüdrukule kott pähe. Indoneesia toatüdrukud käivad poes perele süüa ostmas tavaliselt ilma näokatteta, sest neil ei ole palju ilu, mida meeste himurate pilkude eest varjata. Sestap on ka mitte nii tõsiusklikud saudi naised suurema kobinata nõus neid kodus pidama.
Allahi and, mida tuleb valvata, on naise keha ja antud on see muidugi mehele. Üks Kahmis Mushayti naine valvas ennast nii hästi, et lasi naabrimehele jahipüssist kolm kuuli pähe, kui too talle abikaasa äraolekul külla tuli. Tükeldas laiba ja üritas tükke ära põletada aga viis lõpuks prügikasti. Enamus rahvast arvas, et naist ei tohiks tapmises süüdistada, kuid otsustati ta siiski surma mõista. Küllap Allah siis vaatab, mis temaga edasi teha.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui sagedased sellised juhtumid tegelikkuses on või oli see lihtsalt ere näide?

Manjana ütles ...

oo mai gaad! tegelikult on meil siin eestis ikka väga hea elu. ilmselt sellepärast, et naftat ka pole.

Tõmmu Hiid ütles ...

Kahmis Mushayti naise lugu on siis igapäevane teema. Keegi täpselt ei tea, mis asjaoludel tapmine aset leidis. Sellest on palju versioone. Tänane on nii, et tapetud mees olevat olnud naise abielueelne salaarmuke ja olevad nüüd ähvardanud vanu fotosid ja kirju naise abikaasale näidata. Tõenäoliselt oleks abikaasa sellise häbi peale naise ära tapnud.
Vägistamisega on siin ka nii, et vägistatud naine tapetakse tavaliselt oma sugulaste poolt ära, sest ta häbistas suguvõsa.
Kahmis Mushayti naisel ei olnud seega ähvardajat tappes midagi kaotada. Jäi isegi lootus, et laipa prügikastist ei leita ja ta ise jääb ellu.

Kõige eredam näide sellest, mis siin riigis tegelikult toimub on mõne aasta tagune tulekahju Meka tütarlastekoolis. 15 tüdrukut põles sisse, kuna usupolitsei ei lubanud neid ilma abaya ja peakotita majast välja. Tuletõrjujaid ei lubatud minna lapsi päästma, sest "see on patt!"