reede, detsember 16, 2005

Elust kompaundis

Elan nagu kunn Rijaadi eksklusiivseimas kompaundis Al-Hamra. Lisaks sellele, et Al-Hamra on kõige uuem ja kallim, on tal ka silmapaistev ajalugu. Pildil oleva basseini ääres ja veel kahes lähedal asuvas kompaundis korraldasid saudi terroristid 12. mail 2003 suuremat sorti "maailm lõpeb maikuus" aktsiooni.
Nüüdseks on sodi ilusti ära koristatud ja turvalisust kõvasti suurendatud. Soomusautod laskevalmis kuulipildujatega ja unised püssimehed on väravas valves. Sisenevad autod otsitakse põhjalikult läbi. Mitte nagu hotellides, kus vaadatakse ainult moepärast kapoti alla, et kui suur mootor ka sellel mehel on.
Kompaund on suure müüriga piiratud elamurajoon, kus on "kõik" olemas. Spordisaalid, poekesed, restoran, lasteaed. Vaata pilte. Õhk on pisut puhtam, kui väljas, sest autodele kehtib kiirusepiirang 20 km/h. Kõik on steriilne ja raamides, ühesugused majad, ühesuguseks lõigatud puud ja hekid. Umbes sellisena võib ette kujutada tulevast inimeste kolooniat Marsil. Ega müüritagune maailm ka Marsi pinnast suurt ei erine. Kui kinomeestel on vaja filmida tegevust võõrastel planeetidel, siis tehakse seda tavaliselt Utah's või Qataris ainult sellepärast, et Saudi Araabiasse ei lasta kaameraga sisse.
Al-Hamra on western compound. Õhtumaise kultuuri kandja. Kujutage nüüd ette Saksa kultuuri ilma õlleta ja Prantsuse restorani, kus ei saa söögi kõrvale klaasi veini tellida. Aasiapäraste riiete kandmine on siin keelatud, et Lääne inimesed saaksid end pisut kodusemalt tunda. Paljud naised käivad siiski abaya üll ja valgeid on üsna vähe näha, sest kallis kompaundis elamine on populaarne kohalike rikkurite seas.
Lääne võõrtöölistele meeldib Al-Hamra põhiliselt sellepärast, et see asub lennujaama lähedal. Saab ruttu minema. Selleks korraks ongi jälle maah as-salaama al-ahrabiia al-saudiia ja Kuningriigi õudused jätkuvad aastal 1427.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nii, et nyyd on siis kylaliste vastuvõtuks kõik valmis:) Millal soolaleivale võib tulla?

Anonüümne ütles ...

Pildilink on natuke katki :(

Tõmmu Hiid ütles ...

pildid on tagasi :-)