neljapäev, märts 03, 2005

Janadyiadh folkloorifestival

Nii, käisin täna siis ära Jenadyiadhi festivalil, mis on Ryiadhi kultuurielu aasta tippsündmus. Avamisel oli kuulus kaamelite võiduajamine kus olid kroonprints ja naaberriikide kroonitud pead kohal, kahjuks lihtsurelikku sinna ei lasta.

Jenadryiadh on u 40 km linnast väljas, siin on mõned pildid 1 2 3, 4 neljapäevasest (mis on laupäev eesti keeles) perekondlikest piknikest. Siit tuleb ka välja miks kõrbepojal peab suud jeep olema - kogu pere peab varjus kükitama mahtuma. Riaadi rahvas läheb puhkepäeval linnast välja, ja mujale pole seal minna kui kõrbesse.

See ei ole sealjuures ilusad düünid nagu romantilistel kõrbevaadetel (eks neid ole ka), vaid tegu on kivikõrbega mis näeb välja nagu lage jäätmaa, mida liigendavad suht tihedalt mingid aiad, elektriliinid, naftajuhtmed, maanteed, kaameliaedikud, naljakad majad ja jumal teab mis. Väga masendav, aga neile meeldib eriti kui iga 100 m tagant on nädalavahetusel mingi seltskond oma auto ja perega barbequed või kes teab mida tegemas.

Jenadryiadhi folklooriküla on nagu ENSV rahvamajanduse näitus ja Rocca al Mare üheskoos - üks suur hoone on Saudi Airwais reklaam ja teisal on Taif-i kandi mägimajakesed ja lossid ja ka selline maja pidi sealkandis tavaline olema. Mõne maja fassaad on õite peen. Araabia majades, nagu ikka aasia kandis, ei ole teadagi mööblit, vaid on madratsid maas millel on mõnus tshillida. Riaadis on ka moodsaid restorane kus kohalikud armastavad käia, kus käib isegi toitumine iidsete aegade kohaselt põrandal.

Igaaastase festivali ajal käivad Jenadryiadhis folkloori etteasted - hittideks on tants mõõkadega (pilt 1, 2, 3 ja väike film (13M): avi) ja rahvalaulmine (pilt, AVI1 ja AVI2, mõlemad 28M). Kõik mõistagi meestelt meestele, vaid mõni päev pidi festivalil peredele olema. Eriti poppideks etendusteks on kaamelite ja hobuste võiduajamised. Tagasihoidlikum rahvas näitab enda käsitööoskusi (pildid 1, 2 ja 3). Samuti oli ülal luuletelk kus oraatorid kutsusid vist dzihaadile valgeid koeri tapma (AVI 2.3 M). Kes seda ikka täpselt teab.

Oli võimalik "käia" ka pühades linnades Makkah-is ja Medinas, kuhu mittemoslemeid teadagi ei lubata. Või vaadata kohalikke paremaid autosid.

Ajalehe järgi pidi seal festivalil mitu tuhat välisturisti olema, mina nägin seal vist umbes kahte või kolme mitte-saudit tuhandete sebivate kohalike seas. Siin on üks neist :)

Kommentaare ei ole: