neljapäev, märts 24, 2005

we are against terrorism

... selline kiri ilutses Saudi-British bank-i ATM-il, selle koha peal kus Eestis 0-protsendilist laenu pakutakse.

Igatahes olen linnas tagasi ja Allah karistas mind selle eest et oma naise jätsin üksi AbuDhabisse karmilt. Kohe saabumise päeval rebis palavik ja köha valusalt pikali ning kõik mis teha saan on hotellitoas higistamine. Väljas oleks ilmselt sama tegevus, sest kraadid on 34 kanti krutitud ning kui siis konditsioneeritud autosse või tuppa lähed siis oledki kutu.

Tegelt tahtsin hoopis kirjutada et mida araablased Saudis seljas kannavad.
- Abaya on naiste must õhukesest riidest ürp mis on kõikidele kohustuslik. Ka välismaa turistidele. Saudis on need tavaliselt üleni mustad, aga rikkamad ja edevamad naised kannavad ka tikanditega disain-abayasid.
- Hijab on must samuti õhukesest tavaliselt siidriidest pearätik millega tavad käsevad pea katta. Seda välismaalastelt vist ei nõuta, kohalikelt aga küll.
- Burqa on must näokate, kust paistavad välja enamasti vaid silmaavad. Ja silmad mis sealt paistavad on nii müstilised ja ilusad, spetsiaalse kosmeetikaga kaunistatud. Paljudel juhtudel ei jäeta burkasse isegi silmaavasid ja riie on nii õhuke et sellest saab läbi vaadata.

mida naised abaya all kannavad on jäänud mulle saladuseks. Vahel on näha et ilmselt on tegu kõige tavalisemate lääne rõivastega (teksad jne).

Meestel ei ole koraani järgi lubatud kanda samu rõivaid mida naistel.
- Thobe on see valge "pidzhaama" mis on mehe põhirõivastus. See ei pruugi valge olla, Saudis käiakse sageli ka kreemivärvi thobe-dega.
- Taqiyah on alusmüts, mis on vajalik selleks et rätik peas püsiks. Vahel käiakse ka ainult sellega, ilma rätikuta
- Smagh on Saudis, eriti pealinna kandis tavaline rätikustiil - punase mustriga. Kuidas seda täpselt peas kanda näib et igaüks on leiutanud oma stiili.
- Ghutra on mujal tavalisem lihtsalt valge rätik
- Igal on must rõngas mis hoiab rätikut peas. Mõned käivad ka ilma
- Sarwal on pikad püksid mida kantakse Thobe all. Pikad trussarid ütleks meie.

Inglisekeelset juttu piltidega leiab http://www.desertstore.com/pages/abaya-jilbab.html

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Igal on must rõngas mis hoiab rätikut peas. Mõned käivad ka ilma


Et ei tekiks väärmõtteid ja tahtmist kanda kah thobe, siis saudis tohivad ainult kohalikud (GCC) inimesed seda va võru kanda(originaalis on see kaameli jalaraud). Lühidalt, need kes ilma võruta liiklevad, ei ole araablased.
M@thobe omanik Bahrainis