laupäev, veebruar 19, 2005

Saudisatsioon

Saudi Araabia on rikas maa, kuid siin on ka suur tööpuudus. Eriti, kui oled noor, ja naine ja esimest korda tööd otsid. Ja eriti kurb et palju on töötuid saudisid, ja samal ajal on riigis viis miljonit välismaalast et mitte öelda võõrtööjõudu. Seetõttu on Kuningas mõelnud välja kavala plaani: tuleb töökohad saudiseerida, seaduse jõuga pakistanlased asendada saudidega. Kõige kuumem näide: seadus nõudis et 1426. Hija aasta alguseks (see aasta saabus muide 2005. aasta 10. veebruaril lääne kalendri kohaselt) peavad kõik taksojuhid olema Saudid. Saudis on 100.000 taksojuhti, ning peaaegu 100.000 töökohta oleks saudiseerimisega kohe võtta, sest ametlikult on praegu taksojuhtidest saudid vaid 8% (mitteametlikult öeldakse et hea kui 1%). Plaan lihtne ja geniaalne, aga taksofirmadele täiesti vastuvõetamatu: saudid lihtsalt ei taha teha nii labast tööd, nemad tahavad vaid kontoris või riigiametis olla. Ja on pigem töötud edasi. Nii otsustati hiljuti et lükatakse plaan edasi: 3 aasta pärast peab 30% taksodest olema saudiseeritud, sellega peaks kõikidele saudidele kes tahavad vähegi taksot sõita, töökoht tagatud. Veel vähem sallivad saudidest taksojuhte kliendid: naised ütlevad et nood on igavesed tüütused ja ahistajad, lasevad raadiost meelelist muusikat, püüavad silma teha ja on muidu palju ebameeldivamad kui pakistanlased. Firmas on nii et saudist autojuht antakse ikka uustulnukale: saudi räägib küll võibolla paremini inglise keelt, aga hilineb kõvasti ja väljaspool tööaega, näiteks neljapäeval või reedel või pühade ajal ei ilmu üldse välja. Erinevalt pakistanlastest, kes väikese lisatasu eest on nõus suvalisel ajal suvalisse kohta sõitma. Taksod on maal kus keegi jala ei käi üks oluline ärivaldkond.

Teeks Eestis kah seaduse et venelased taksot sõita ei või, kohe oleks euroametnikud kraes, et diskrimineerimine ja ebavõrdsus. Kuigi eestlastele see erinevalt saudidest ilmselt meeldiks, aga kellele see eestlaste arvamus ikka enam loeb.

Ps. Viimane selle saaga selle kohta oli et Riaadi Kroonprints Abdullahi palee ette kogunes 1200 Saudi taksojuhti ja omanikku, kes protestisid saudisatsiooniplaani edasilükkamise vastu – välismaalased ei tohtivat tulla meie töökohti ära võtma. Omaette üllatus on et siin maal on siiski võimalus oma protesti valitsuse otsuste vastu välja näidata.

Kommentaare ei ole: