pühapäev, aprill 03, 2005

eesti ja saudi suhted

Nagu ikka inspiratsiooniks Arab News. Seal oli kaks silmatorkavat uudist. Üks oli südantsoojendav looke kaugest põhjamaast, millest keegi siin keegi midagi kuulnud pole, aga kus käimas olevat võimuvahetus seoses mingite mõõdikute skandaaliga.

Teine lugu oli kahest teadlasest, kes kohalike lehtede veergudel diskuteerisid nii teravalt, et üks kaebas teise kohtusse karmi süüdistusega: nimelt olla liberaalsem kolleeg teda Islamismistiks laimanud. See on siin maal karm patt: doktorile mõisteti 573 kepihoopi ning 3 kuud konkreetset vanglat. See kohtumõistmine on aga konksuga asi - sellise otsuse tegi mitte ilmalik, vaid shariaadikohus, kellede seadustega on raske võidelda sest neil neid õieti polegi. Shariaadikohtunikel ja usupolitseinikel on ainus seadus Koraan ja Shuurad, kuid sageli jõuavad targemad inimesed selleni et Islam (ehk Prohvet, rahu olgu temaga) tegelikult ei piira pooli neid asju mida muttawa-d keelata tahavad. Siis tuleb välja uus argument - traditsioonid. Neid on aga veel vähem ühtselt kirja pandud kui Islamiseadusi, nii et põhimõtteliselt teevad usupollarid mida ise tahavad. Mis on peaaegu omakohus, ja selle peale on kohalikud sageli tigedad. Igatahes selle professori viimane lootus oli appelleerida shariaadikohtu otsuse peale päris kodanikukohtus, kui hästi see tal õnnestub on teadmata. Kui palju siin ilmalikke seadusi üldse on, ma ei tea, igatahes Saudi Araabia konstitutsioon on alljärgnev:

The Kingdom of Saudi Arabia is a sovereign Arab Islamic state with Islam as its religion; God's Book and the Sunnah of His Prophet, God's prayers and peace be upon him, are its constitution, Arabic is its language and Riyadh is its capital.

Kommentaare ei ole: