pühapäev, aprill 17, 2005

vana ja uus aeg

Aeg Saudis venib nagu kuum värelev õhk mis kõrbeid katab. On vaid kuus asja mis toimuvad minuti pealt õigel ajal: need on Fajr, Zuhr, Asr, Maghrib ja Isha. Palveajad, mil Saudis kõik ärid suletakse (v.a. taksod) ja mosheesse kiirustatakse. Kõik muud asjad jäävad päevi, nädalaid ja kuid hiljaks.

Lähis-idas väga populaarse i-mate windowsimobiilil (meil tuntud kui Qtek) on mõistagi kaasas tarkvara, mis palveaegu näitab ja meeldetuletusi saadab. Eri linnades on need ajad küllaltki erinevad, vastavalt päikesetõusule, kuule ja kes teab veel millelegi. Lisaks pead teadma kus suunas Quiblah (Kaaba tempel Makkah'is) asub. Selgub et palveajad polegi nii lihtsalt paigas nagu arvata võiks: lisaks asukohale sõltub see arvutusmeetodist, milliseid on vähemasti 5, ja Juristic method-ist (mis iganes see tähendaks): Shafi'i või Hanafi.

Kohalik päevane ajaarvestus õhtumaisest kellast ei hooli ja käibki nende palveaegade järgi: näiteks lepitakse õhtusöök kokku Maghrib-i ja Isha vahel, ja meie "enne lõunat" asemel ütlevad nemad "enne Zuhr-i". Kuigi eelistatult on nende kohtumised miskipärast reeglina
    pärast
mingit aega ("after Asr"), jättes targu mainimata kui palju (päevi või kuid) pärast seda saab asi tehtud. Niikuinii lõpuks toimuvad asjad üksnes inshallah.

Kommentaare ei ole: