neljapäev, aprill 14, 2005

mustas abayas naised ja mustas abayas naised

... sest teistsuguseid siin pole. Millest muust mul kirjutada (ja mõelda) siin kaua kodust üksi eemal, kui naistest.

Eilses ajalehes oli jutt kuidas oli vastu võetud seadus (mingi kogu otsus tegelikult), et naiste sundimine abieluks on karmilt Islami põhimõtetele vastu, ning kui keegi mees peaks oma tütrele või õele või kellegile meest sundima peale, siis peab ta saama karmilt karistada. Karistuseks hoitakse nimelt meest vangis niikaua kuni ta selle nõude tagasi võtab. Naisaktivistid olid seda seadust suure rõõmuga tervitanud, sest tavad on siin maal teadagi teistsugused ja hea kui keegi neid murda püüab. Üldse on nii et Prohvet ise (rahu olgu temaga) oli lubanud naistel äri teha, oli öelnud et naised on omaette isiksused, andes neile oma aja kohta ikka kõvasti õigusi. Kurisoossum on see et tänapäeval neid õigusi enam pole - naistel pole pildiga ID-dki, rääkimata õigusest autoga sõita, valida, üksi väljas käia (peab alati "meeskaitsja" olema, kelleks võib olla ka 5-aastane poiss), peab kandma Abayat ja enamasti ka näo katma, ei tohi meestega töötada koos (st hea kui üldse tohib töötada) jne jne. Seda ei käsi Islam, seda isegi keelab Islam, aga seda nõuavad kirjutamata seadused mis on siin Islamist veel tugevamad - neid kutsutakse traditsioonideks. Võib seda kutsuda ka meeste hirmuvalitsuseks.

Kolmapäeva (mis on nädala viimne tööpäev teadagi siin) õhtul oli hotelli bowlingusaali uks lukus ja koputades avas selle uksehoidja. Kontroll oli karm, sest tegu oli naiste õhtuga, kuhu mehed ei saa, sest sporti teevad käivad naised näokatteta. Ja paljas naise nägu avalikus kohas on siinmaal umbes sama nagu meil oleks tänaval paljad naise rinnad. Fitnesskeskuses ja ujulas on asi lihtsam - üleval on sildid "for male only".

ps. Eesti on kah nii suureks saanud, et jällegi "Middle East leading English newspaper" Arab News pühendas tubli tüki leheküljest uudisele uuesti Estonia valitsusest. Teeb kohe südame soojaks :)

Kommentaare ei ole: