kolmapäev, august 31, 2005

Sellel maal võid sa kohata hulle

Al-Olaya linnajagu Rijaadis, kus asuvad kaks kõrget torni ja kontorid, kus ma töötan, on küllap üks kõledamaid paiku maailmas. Sellest hullem on veel ainult Al-Mutamarat. Seal on Kunn Faisali haigla, kus ajusurmas Kunn Fahd oma viimseid kuid vegeteeris ning hotell, kus ma ööbin.

Ekspatriaadid, kelle hulka ma juba de facto kuulun, vaidlevad mõnikord omavahel, mida võiks tähendada lipukiri, mis on ka kohalikele raskesti loetav. Üks levinud variante on "sellel maal võid sa kohata hulle" (eesti keeles kõlab see päris sarnaselt originaaliga "la illaha illaallah"). Saudid sellega päris nõus ei ole aga möönavad, et neil on "unikaalne kultuur" ja võibolla ei ole see päris 21. sajandiga sammu pidav.

Saudi Araabia on suur ja lai. Pindala poolest üle kolme korra suurem, kui Euroopa suurim riik (kes oskab lambist öelda, mis riik on Euroopa suurim?).

Siin on Idarannik ja Läänerannik. Al-Khobar ja Jeddah. Jeddah kilomeetritepikkune liivarand näeb välja nagu Pääsküla prügimägi, selle vahega, et Pääsküla prügimäel on võimalik elada aga Jeddah liivarannale ei ole kohutava leha tõttu võimalik läheneda. Sellest hoolimata kujutavad Jeddah elanikud ette, et elavad Vahemere ääres, naeratavad ja võib kohata isegi käest kinni hoidvaid õnnelikke paarikesi.

Siis on Rijaad. Rijaadi inimesed on korralikud. Ei ole käsikäes jalutamist (mehed omavahel muidugi võivad). Ei naeratata - tõepoolest, mille üle siin Rijaadis rõõmu tunda?

Ja lõpuks on Qassim. Maakond Buraida linna ümber, 300 km Rijaadist põhja poole. Siit on pärit valeprohvet Wahhabi, kes mõtles välja teadaolevaist totakaima versiooni islamiusust. Lonely Planet kirjeldab Buraida linna kui "kõige ebasõbralikumat paika Saudi Araabias" (loe: kogu maailmas). Siin elavad lapsed, kes pole kordagi elus näinud oma ema nägu. Lobisevad sõbrannad, kes tunnevad teineteist aastakümneid, ilma et oleks teineteise nägu näinud. Ja mehed kes toovad kuuldavale ebainimlikke karjeid ja ähvardavad abielu lahutada, kui õnnetu juhuse läbi mõne oma abikaasa nägu näevad. Mees näeb oma tulevase naise nägu ainult ühel 20 minutisel kohtumisel enne pulmi ja mäletab teda kogu elu noore ja säravana.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Palu! See on ikka nali, jah? Uskumatu...

Anonüümne ütles ...

kas sa oled selle Golfiga sinna vàlja sòitnud? Kui nii, siis àge!!

Anonüümne ütles ...

Kuramus, paremini jàrele vaadates, mòistsin, et nii palju rohelist sul seal vist ikka pole...

Tõmmu Hiid ütles ...

Rohelisi nurgakesi isegi on. Päike paistab, lase voolikust vesi jooksma ja kõik kasvab mühinal.
Jäätist limpsivate tibidega on raskem. Järgneb tõestisündinud lugu. Kaks tibi istuvad Rijaadi uues ja uhkes Kuningriigi kaubamajas pingil ja söövad jäätist. Tuleb muttawa ja ütleb: "Palun ärge limpsige oma jäätist niimoodi, sööge korralikult!. Mitte nii, et keel suust väljas, see on patt."

Anonüümne ütles ...

Eks see ikka vana hea shahādah ole.