esmaspäev, jaanuar 17, 2005

Wishing you acceptable Hajj

Dudus tutvus ühe kohaliku inseneriga, kes oli 2 nädalat siin töötanud, mis oli tema oskusi arvestades kerge uskuda. Fasi rääkis, et kui on 11 kuud siin töötanud, siis saab koju Indiasse puhkusele ja abiellub seal. Küsimuse peale et kas siis tüdruksõber on juba olemas vastas, et ei ole. Aga ega sellest pole midagi, küll vanemad kellegi sobiliku selleks ajaks leiavad.

Selle nädala põhiteemaks on haji, mis kulmineerub selle nädala lõpus Makkah-is ümber Kaaba tiirutamisega ja ohverdamisega. Palverändurid kogunevad juba Saudisse, eriti Jedahhisse ning nädala lõpus on oodata suurt riiklikku püha. Mida ma siin siis teen, seda küll ei tea. Lehtedes on kuulutused, et Saudi Development Fond korraldab ohvrilammaste täisteenus käitlust: 450 riaali eest saab õigel viisil tapetud lamba, et sellega läbi viia riitused, pidusöök ja pärast võtavad nad lamba ülejäägid tagasi, et need vaestesse riikidesse toimetada. Vähemasti on saudid need kes nälgivate aafriklaste aitamiseks ka tegelikult midagi teevad.

Muusikaärid on siin omapärased: kui muidu on tarbeelektroonika nagu läänes (aint veel rohkem ja pisut odavam), siis muusikapoodides on valdavalt helikassettide rivid (mäletate, jah?), ehk kuuendik kaubast on CD-d. DVDsid ei paista kusagil (mängijaid samas müüakse küll), võibolla keelavad nende müügi islamiseadused. Valdav osa muusikast on mõistagi kohalik. Võibolla isegi kõik. Nendest CD-dest omakorda võtab igas poes ühe riiuli, tublid poole valikust, oma alla hittartist Mohammed Abdu. Ta on vist ka selle linna poiss - igatahes kannab punase-valgekirjut araablase pearätti mis on eriti popp just siin Riyadis (mujal on see sagedamini valge).


ps. pealkirja soov on võetud ühe ajalehe arvutividinate reklaamist. Umbes nagu "häid jõule".

Kommentaare ei ole: