kolmapäev, jaanuar 19, 2005

mehed ja naised

Mehed ja naised on siin sootuks teistmoodi kui meil.
* Kõikides (kiir)söögi kohtades on lett jagatud kaheks: üks on "men only" ja teine serv "woman only". Sealjuures eriti rangelt sellest kinni ei peetud, vähemasti mehed mitte; kui naised olid ühe poole hõivanud siis nende juurde ei passinud minna
* Söögikoha lauad olid juba rangemalt jagatud. Üks, alati seintega piiratud ja nähtamatu sektor oli "families only". Mis tähendab siis naisi (ja lapsi). Teine, avalik sektor "singles only". Mis tähendab ainult mehi. Burger Kingis on suisa eraldi sissepääs meestele ja naistele
* Suures kaubamajas võib olla eraldi "naiste maailm", kuhu mehed minna ei või. Võibolla kannavad nad seal oma ilusaid riideid, mida on poed täis ja mida nad hoolega ostavad, aga mitte kunagi tänaval ei näe?
* Idamaa naiste ilu juures meenus Mark Twaini surematust Võhikud Võõrsil raamatust pärit lugu, et kui Mark nägi juhtumisi nende nägusid, siis ta mõistis miks nad kaetud on ja miks mehed eelistavad üksteist (tervitades) suudelda. Ega selle 150 vahepealse aastaga palju muutunud vist pole. Siiski olen ka siin mõnda kaunis kena naisterahva näolappi näinud, mis on kiiresti rätikuga üleni varjatud. Enamasti on siin ka kaunid näolapid rohkem meeste eelisõigus.
* Naistel on palju asju mida nad teha ei või - üksi väljas käia (no väljas üldse eriti keegi niisama ei jaluta tegelt), või veel hullem võõra mehega kahekesi viibida, ei tohi meestega koos tööd teha, ei tohi autot juhtida. Rääkimata sellest et ei tohi oma ihu näidata, sellepärast ongi need abayad ja näorätid. Valgel väljamaa naisel lubatakse nägu ja vist isegi pea katmata jätta (vähemasti mõnes kohas), aga muud reeglid kehtivad siin ka nende kohta. See katmine pole muide koraanis keelatud, see on mingi enne-muhamediaegne olnud kohalik tava juba. Meestel pole suurt midagi keelatud, päris siivutult riides käimine ehk välja arvatud. Noored mehed käivad aga ikka nagu euroopas väga moodsalt riides.

Ja sealjuures, ega nad seda naiste ahistamiseks ei tee, vaid austusest nende püha rolli vastu ja nende kaitseks. Et mehed ahistama ei tuleks. Millest järeldaksin et järelikult on araabia mehed ilmselt ühed suured ahistajad et nende eest nii väga end kaitsma peab.

Ainus koht kus ma imestasin et polnudki meeste ja naiste eristust oli kontori tualett. Täiesti unisex. Isegi silti polnud uksel. Siis aga meenus et naistel pole ju kontorisse asja. Naised käivad siin maal tööl küll (mõned vähesed), aga selleks peavad neil eraldi firmad olema, naiskollektiivi firmad. Naised töötavad tegelikult ka koolides ja haiglates, kus tuleb niikuinii naistega tegeleda.

ps. hommset päeva näen siin maal veel napilt 5 minutit, siis on seks korraks BA(y) ja kojuminek. Dudus jõudis juba tagasi ja aklimatiseerus Taani õlle varal terve päeva. Näis kuidas mul läheb. Veebruaris tulen ilmselt siia tagasi, võibolla julgen siis rohkem pilte ka teha (see on kaunis rangelt keelatud, kui mõni inimene või ehitis peaks peale jääma). Kui ütlesin kontoris et koju sõidan täna, siis arvati et näe kus mõnel ikka veab. Minumeelest päris vinge koht, nii nädalaks või paariks südatalvel, aga ega ta kellelegi lemmikoht vist ikka pole.

Kommentaare ei ole: